preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Povijest

  

Povodom 220 godina školstva u Feričancima,pokušat ćemo vam ukratko približiti povijest njegova razvoja.
Odredbom cara Josipa II. od 20. prosinca 1784. godine naređeno je da se za postojeće škole, kao i za one koje će se ubuduće otvarati,moraju sastaviti valovnice (porezne prijave).Nadzornik narodnih škola dužan ih je, posredstvom kraljevskog namjesništva, dostaviti na odobrenje Njegovom Veličanstvu. Iz jednog od tih dokumenata vidljivo je da su 1787. godine otvorene nove škole u Čepinu, Draganiću, Dubravi, Feričancima … Lokaciju zgrade u Feričancima i njen izgled nije moguće točno odrediti, ali se može pretpostaviti da se nalazila u sredini mjesta u blizini crkve i da svojim izgledom nije odskakala od ostalih seoskih kuća iz toga vremena.
Škole su u to vrijeme uglavnom imale jednu učionicu i stan za učitelja, a kako nisu sva djeca pohađala nastavu, uglavnom su zadovoljavale potrebe sredine u kojoj su se nalazile.
Novu školu Feričanci dobivaju tek 1840. godine. Izgradnji škole puni su doprinos dali mještani koji su je gradili vlastitim radom, materijalom, novcem i zapregama uz pomoć vlastelinstva koje je darovalo zemljište i materijal. Škola je smještena nasuprot crkve, u njezinoj neposrednoj blizini. Razvoj obrazovanja na selu vezan je uz djelovanje crkve, pa su i škole bile osnivane u onim mjestima gdje se nalazilo sjedište župe.
Škola je od samog početka bila trivijalna s dva razreda. Program po kojem su radile škole sadržavao je :
                          Vjeronauk
                          Čitanje s pisanim i tiskanim slovima
                          Pravo i lijepo pisanje
                          Računarstvo
                          Gospodarstvo.
Razvojem školstva u Austro-Ugarskoj proširio se i popis predmeta koji su se poučavali, tako da se od 1858. godine u Feričancima uči između ostalog i o krasopisu, poljodjelstvu, jezikoslovnoj struci i njemačkom jeziku.
Godine 1905. Feričanci dobivaju novu školu koja je imala tri učionice i stan za učitelja. Izgradnjom škole znatno su se poboljšali način i uvjeti rada.
U srpnju 1943. godine spaljena je zgrada škole pa se nakon završetka Drugog svjetskog rata nastava odvija u dvije privatne kuće i u gostionici. Nastava se odvijala u iznimno teškim uvjetima jer nije bilo školskog namještaja ni udžbenika tako da su svi razredi radili prema knjizi ˝ Zrno znanja ˝ u kojoj su bili samo članci iz NOB-a. Nova je školska zgrada svečano otvorena u nedjelju 6. studenoga 1947. godine.
Poratnih je godina veliki problem predstavljao nedostatak kadra, ali od 1955. godine stanje se popravlja tako da u školskoj godini 1955./1956. u Feričancima postoji osam razrednih odjela sa 360 učenika.
Mjesto Feričanci, pa tako i škola, dobivaju električnu energiju 1958. godine, a prve žarulje osvijetlile su učionice škole 29. studenog 1958. godine.
U listopadu 1965. godine izvršeno je spajanje OŠ ˝Feđa Milić˝ Donja Motičina sa školom ˝Vladimir Nazor˝ Feričanci sa sjedištem u Feričancima. Obje su škole imale u svom sastavu i više i niže razrede, sve dok se ne izgradi nova školska zgrada u Feričancima, čija je gradnja počela 1962., a privremeno prekinuta 1964. godine zbog nedostatka sredstava. Godine 1967. dovršeno je prizemlje nove školske zgrade sa šest učionica u kojima se ubrzo počela
odvijati nastava za učenike viših razreda iz Feričanaca, Donje Motičine, Seone, Gornje Motičine i Gazija. Radovi su na dovršenju zgrade nove škole u Feričancima, te izgradnja dvorane za tjelesni odgoj i uvođenje centralnog grijanja, počeli u svibnju 1972. godine. Sljedeće godine počinje preuređenje stare školske zgrade za potrebe dječjeg vrtića, a razredna je nastava u potpunosti premještena u novu školsku zgradu.

 
Prijevoz putnika

Priloženi dokumenti:
PUTNICI- dovoz odvoz 2021-22..pdf


TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA

 


UPUTE

Raspored zvonjenja

Priloženi dokumenti:
RASPORED ZVONJENJA 2021.-2022..pdf


Školska ambulanta


Drugi materijali

Popis udžbenika

e-Dnevnik


Katalog knjižnice

Za pretraživač kataloga knjižnice kliknite ovdje.


Jelovnik

Jelovnik školske kuhinje možete pogledati ovdje


Tražilica


preskoči na navigaciju