preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Savjeti za roditelje

PORUKE RODITELJIMA

Elizabeth Pantley:

„Savršeno roditeljstvo- ABC odgoja djeteta"

„SAVRŠENO RODITELJSTVO"- roditeljstvo za koje postoji plan, zasniva se na *akciji ne reakciji, na *znanju ne slučajnosti, na *promišljanju ne ljutnji, na *razumnim potezima ne glupostima.

Roditelj ne može niti bi se trebao truditi biti „savršen", već bi sa svojim ljudskim manama i slabostima trebao dati sve od sebe kako bi odgojio sposobnu, odgovornu i sretnu djecu.

 

„KLJUČEVI SAVRŠENOG RODITELJSTVA" su pravila  !!!

PRAVILA „SAVRŠENOG" ODGOJA:

 

1.      PREUZMITE GLAVNU RIJEČ!

Sebi dopustite da imate glavnu riječ i da počnete očekivati od djece da vas slušaju, na tako zdravim osnovama sagraditi ćete sa svojom djecom odnos pun ljubavi i povjerenja, te ćete ih moći voditi u zrelost s vrijednostima, znanjem i životnim vještinama koje im može dati samo roditelj koji je odlučan i koji im pruža podršku.

 

2.      RECITE IM, NEMOJTE IH MOLITI!

Kada želite da dijete nešto učini, ili prestane činiti, izrecite to precizno i jasno, ne ostavljajući prostor za nesporazum.

 

3.      KAD NEŠTO KAŽETE, TO I MISLITE!

I TO VEĆ PRVI PUTA!

Ono što kažete morate ozbiljno i misliti već kada prvi put izgovorite, te jasno djetetu dati do znanja da ste to mislili (priječi s riječi na djela). Potrebno je da samo jednom ili dva puta pokažete da ozbiljno mislite ono što kažete i dijete će vas početi ozbiljno shvaćati.

 

4.      BUDITE KRATKI I ODREĐENI!

Najčešća bolest među roditeljima je prodiko-blebetitis J. Najočigledniji simptom je uzrujana rečenica koja teče bez prestanka, isprekidana najzapaženijim djelovima prijašnjih uspješnih monologa. Lijek za ovu bolest se sastoji u nastojanju da se govori manje a kaže više. Treba biti određen u opisima a upotrijebiti što manje riječi. Djeca češće surađuju ako dobivaju kraće i određene upute.

 

 

5.      NEMOJTE POPUSTITI PRED PRIGOVARANJEM, CMIZDRENJEM I PRITISCIMA!

Ako dobro radite svoj posao roditelja mnogo se puta vaše odluke djeci neće svidjeti. Najvažniji cilj roditelja nije da usreći djecu na kratkoročnoj osnovi nego da odgoji sposobne i odgovorne ljude!!!

 

 

6.      DAJTE DJECI MOGUĆNOST IZBORA! POSTAVLJAJTE IM PITANJA.

Potrebno je koristiti tehnike kojima će se dijete uključiti u rješavanje problema.

 

 

7.      UPOTREBLJAVAJTE PRAVILA I RUTINE!

Kućne obveze, domaća zadaća, obroci, odlazak na spavanje, izlazak iz kuće ujutro. To su stvari od kojih se sastoji život. Imate li precizno određena pravila i uigrane rutine, stvari će teći same od sebe. Ako ih nemate- kaos. Isplati se uložiti vrijeme u određivanje obiteljskih prioriteta, pravila i rasporeda za uobičajene svakodnevne rutine. Sastavite veliki obiteljski kalendar- u koji će biti upisane sve obiteljske aktivnosti i obaveze. Napravite i popis pravila kojima ćete opisati ponašanje kakvo očekujete od svoje djece- što nije dopušteno (što je nepoželjno) i što se očekuje (jasno definirati).

 

 

8.      SAGRADITE TEMELJE OD LJUBAVI POVJERENJA I POŠTOVANJA!

Dobro promislite o svakodnevnoj komunikaciji s djecom. Pobrinite se da glavna poruka koju im šaljete bude : „Volim te, vjerujem ti i poštujem te". Kako prenijeti takvu poruku? Kao prvo, poklonite im ono što im najviše treba- vaše vrijeme. Kao drugo, slušajte ih. Treće, hvalite i potičite svoju djecu svakog dana. Četvrto, recite im da ih volite. Recite im da im vjerujete. Recite im da ih poštujete.

 

 

9.      PRVO RAZMISLITE, A TEK ONDA NEŠTO UČINITE!

Trenuci u kojima nešto činite prije nego što ste o tome razmislili najgori su trenuci roditeljstva (trenuci gubljenja strpljenja). Nitko od nas nije se rodio sa znanjem kako biti roditelj!  Proces „savršenog" roditeljstva ne možemo naučiti slučajno. Potrebno je istraživati, razmišljati i planirati kako bismo odlučili koje je najbolje rješenje za svaki problem.

Prijevoz putnika

Priloženi dokumenti:
PUTNICI- dovoz odvoz 2021-22..pdf


TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA

 


UPUTE

Raspored zvonjenja

Priloženi dokumenti:
RASPORED ZVONJENJA 2021.-2022..pdf


Školska ambulanta


Drugi materijali

Popis udžbenika

e-Dnevnik


Katalog knjižnice

Za pretraživač kataloga knjižnice kliknite ovdje.


Jelovnik

Jelovnik školske kuhinje možete pogledati ovdje


Tražilica


preskoči na navigaciju