preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vjenčanice 20. stoljeća

 

Prema KURIKULUMU za nastavu likovne kulture ostvarili smo projekt "Vjenčanice 20. stoljeća" u sklopu nastavne jedinice za 8. razred - MODNI DIZAJN. Kroz istraživački rad i prikupljanje starih fotografija vjenčanica cilj je bio obuhvatiti razdoblje od 1950. do 2000. godine.

Iz prikupljenog fotografskog materijala vidljivo je kako se mijenjao izgled vjenčanica u pojedinim desetljećima.

 

 

U 50-im godinama 20. stoljeća vjenčanice su bile jednostavnih linija, dugih rukava, od prirodnih tkanina - pamuka i lana. Naglaska je stavljen na "šlajer" (veo) koji mladenka nosi na glavi, a izrađen je od prozračne nježne tkanine tila. Dužina šlajera je maksimalna, čak duža od vjenčanice, pa se često vuče po podu iza mladenke.

  

  

 

 

  

 

 

 

U 60-im godinama vidljiva je promjena u dužini vjenčanice, boja je i dalje bijela kao u 50-im, a haljina i šlajer su kraći.

 

 

 

  

 

 

 

U 70-im godinama mijenja se kvaliteta tkanine za izradu vjenčanice, pojavljuje se čipka i svila. Šlajer i dužina rukava se skraćuju. Slično je i u 80-im godinama.

 

 

 

 

 

 

 

 

Od 1990. do 2000. u našoj samostalnoj domovini Hrvatskoj mladenke postaju "manekenke". Modni dizajn postiže vrhunske kreacije u izradi vjenčanica od prirodne i sintetičke svile i čipke. Postiže potpunu slobodu u dužini rukava haljine i dužini šlajera.

 

 

 

  

 

 

U drugoj polovini 90-ih godina mladenke najčešće nose duge vjenčanice bogato ukrašene čipkom. S glave skoro potpuno nestaje "šlajer", a zamjenjuju ga tijara ili sitni cvjetni ukrasi u kosi.

 

 

 

 

 

U istraživačkom radu i prikupljanju starih fotografija vjenčanja u Feričancima, Beljevini, Donjoj Motičini i Valenovcu sudjelovali su:

  • Mirta Krajpl 8.a
  • Mihaela Japundžić 8.a
  • Matea Jakšić 8.b
  • Andreja Balog 8.c
  • Antonija Perković 8.c
  • Valentina Pavlović 8.c
  • Jure Bilić 8.c

 

Voditelj: učiteljica likovne kulture Mirjana Potnar

 

svibanj 2010.

Prijevoz putnika

Priloženi dokumenti:
PUTNICI- dovoz odvoz 2021-22..pdf


TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA

 


UPUTE

Raspored zvonjenja

Priloženi dokumenti:
RASPORED ZVONJENJA 2021.-2022..pdf


Školska ambulanta


Drugi materijali

Popis udžbenika

e-Dnevnik


Katalog knjižnice

Za pretraživač kataloga knjižnice kliknite ovdje.


Jelovnik

Jelovnik školske kuhinje možete pogledati ovdje


Tražilica


preskoči na navigaciju