2021-11-01 10:19:14 PROSLAVIMO TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA ZAJEDNO! 11.10. - 15.10.2021. Cilj Tjedna školskog doručka je podići svjesnost o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako dijete i poboljšanje zdrave prehrane učenika kroz veseli i šareni izazov ubaciti povrće u doručak svaki dan. Škola se uključila u projekt „Tjedan školskog doručka“ i prihvatila petodnevni školski izazov zdravog doručka u kojem su sudjelovali učenici 1. do 6. razreda. PETODNEVNI ŠKOLSKI IZAZOV Prvo smo napravili plan petodnevnog jelovnika i zaduženja za tjedan koji je pred nama. SUPER POVRTNI TJEDNI JELOVNIK "UBACI POVRĆE U DORUČAK SVAKI DAN"
1. NOVI POVRTNI DORUČAK
POPEČCI S TIKVICAMA I KUPUS SALATA, KRUH SA SJEMENKAMA RECEPT: Sastojci za 80 porcija POPEČCI: 10 kg tikvica 20 jaja 2 kg brašna 3 l mlijeka sol, biber Tikvice oprati i naribati. posoliti i ostaviti ih 10 minuta da puste svoj sok, ocijediti. Sve sastojke pomiješati u kompaktnu smjesu. Smjesu ostaviti odmoriti 15 minuta. Ulje zagrijati na jaku temperaturu i žlicom oblikovati popečke.
KUPUS SALATA: 8 kg kupusa sol, ulje, ocat, biberKupus naribati i posoliti. Ostaviti da odstoji, ocijediti i začiniti. DOBAR TEK! Napomena: Zbog specifičnih uvjeta rada škole u dvije smjene i neadekvatnog prostora školske blagovaonice obrok je pripremljen za učenike razredne nastave u Matičnoj i Područnim školama.
Učenici su prvi put kušali popečke, tražili repete i pojeli svu kupus salatu.
2. POGLEDAJ, POMIRIŠI, KUŠAJ I OCIJENI! Učenici su bili aktivno uključeni u tjedan zdrave prehrane. Svaki dan nakon doručka učenici su ocjenjivali doručak, a na kraju tjedna birali su najbolji školski doručak. Svi učenici posebno su bili zadovoljni s doručkom u kojem su poslužene pečene tikvice i kupus salata, ali i s doručkom u kojem su sami kreirali svoj zdravi šareni sendvič. Najzanimljivije im je bilo kada su sami ribali kupus, rezali povrće, dodavali ga u sendvič. Tada su jeli povrće i učenici koji nikada ne jedu povrće. Većina učenika je prvi puta probala neka jela, mali broj jede i kod kuće svakodnevno povrće, a ima učenika koji nikada ne jedu povrće jer kažu"ne vole povrće". Oni još uvijek nisu sigurni hoće li ga jesti i kod kuće, ali su rekli da im je bilo, uz ovakve doručke, povrće dobro.
PRIKAZ POJEDINIH EVALUACIJSKIH PROCJENA PO RAZREDIMA: PŠ Donja Motičina 3. razred – 14 učenika Učiteljica: Marina Balog U četvrtak troje učenika nije bilo na nastavi. U petak sedmero učenika nije bilo na nastavi.
PŠ Donja Motičina 4. razred – 10 učenika Učiteljica: Mirjana Puhanić Učenici su u četvrtak bili na TN u Zagrebu. Doručak u restoranu „Medvedgrad“.
Na temelju izgleda, okusa i mirisa te procjena svih učenika dobili smo Top listu zdravog doručka:
TOP LISTA TJEDNOG DORUČKA IZ EVALUACIJSKIH PROCJENA SVIH RAZREDA: Popečci od tikvica, kupus salata i kruh sa sjemenkama Zdravi šareni sendvič – URADI SAM - UBACI POVRĆE - BIRAJ ŠARENO - OKUSI DUGU - „Žemlja sa sjemenkama, namazom i povrtnom salamom" uz dodavanje povrća (paprika ,rajčica, salata, mrkva, krastavci...) koje su djeca sami birali, rezali, uradi sam spremali i kušali Tijesto s kupusom Gris s čokoladnim mrvicama Tortilja s rajčicom, salatom i čajDane zdravog doručka svi učenici su izvrsno ocijenili u svojim evaluacijskim listama i iskazali želju za nastavkom ovakvog jelovnika u našoj školskoj kuhinji.
3. INTERVJU SA ŠKOLSKOM KUHARICOM SANJOM ČORDA Tena Ilona Jukić i Petra Stošić, učenice 6. razreda, posjetile su tetu kuharicu u školskoj kuhinji nakon provedbe Tjedna školskog doručka. Evo što su otkrile:
HVALA TETI KUHARICI NA SVIM OBROCIMA KOJE NAM JE PRIPREMILA.
3. TJEDNI PLAN POVRTNOG ŠKOLSKOG DORUČKA U obilježavanju nacionalnog Tjedna školskog doručka u sklopu projekta "Živjeti zdravo" sudjelovati će učenici 1. do 6. razreda.
Okvirni plan aktivnosti: 1. predstavljanje izazova na razini razrednih odjela- prihvati izazov, uključi se i kreiraj svoj zdravi doručak / zasluži diplomu " Živjeti zdravo" ! 2. izrada panoa- Živjet zdravo : edukativni materijali - edukativne brošure, tanjur zdrave prehrane i radovi učenika nastali tijekom provedbe tjedna školskog doručka 3. šareni bingo povrća – sjeckaj - ribaj - miješaj – pravi – probaj/ OKUSI DUGU POVRĆA 4. međunarodna godina voća i povrća – važnost pravilne prehrane- webinar 5. izrada tjednog povrtnog doručka na nivou razreda - recept razreda - SUPER POVRTNI TJEDNI JELOVNIK U ŠKOLSKOJ KUHINJI - degustacija i procjenjivanje najboljeg doručka 6. intervju s kuharicom- mladi poduzetnici 7. video uradak -filmska skupina 8. prezentiranje održanih aktivnosti na web stranici škole 9. izvješće o realizaciji petodnevnog školskog izazova Okvirni plan aktivnosti nadopunjavati će se idejama na nivou razreda.
4. SUPER POVRTNI TJEDNI JELOVNIK PONEDJELJAK: Tortilja s rajčicom, salatom i čaj UTORAK : Tijesto s kupusom SRIJEDA: Popečci od tikvica, kupus salata i kruh sa sjemenkama ČETVRTAK: Gris s čokoladnim mrvicama, Gusta juha s bijelim mesom PETAK: Žemlja sa sjemenkama, namazom i povrtnom salamom Zdravi šareni sendvič – URADI SAM - UBACI POVRĆE - BIRAJ ŠARENO -OKUSI DUGU - uz dodavanje povrća (paprika ,rajčica, salata, mrkva, krastavci...) koje su djeca sami birali, rezali, uradi sam spremali i kušali.
Učenici 3. i 4. razreda PŠ Donja Motičina proširili su aktivnosti tjedna školskog doručka u sklopu rada INA domaćinstvo. Na izvannastavnoj aktivnosti Domaćinstvo okušali su se u spravljanju savijače od tikvica. Pored redovnih aktivnost svaki dan su za doručak dodali povrće kojeg su sami spravljali ili samo dodavali redovnom doručku. Učenici su ribali kupus i mrkvu (ubrano iz vrta kojega su sijali i sadili u proljeće) i jeli uz redovni školski doručak "tortilju". Učenici 1. i 2. razreda osobito su bili aktivni u „uradi sam svoj zdravi sendvič“, kušanju i ocjenjivanju tjednog jelovnika. U Matičnoj školi Feričanci svi učenici razredne nastave kreirali su svoj šareni zdravi sendvič. Bilo je jako zanimljivo i uzbudljivo jer djeca neka jela nisu nikada jela, a mnogi nisu nikada niti sudjelovali kod kuće u spravljanju doručka.
Zdravi šareni sendvič – URADI SAM - UBACI POVRĆE - BIRAJ ŠARENO-OKUSI DUGU
Učenici su bili vrlo aktivni u pripremi obroka: sjeckali su, ribali i miješali različito povrće i pravili svoj savršeni zdravi sendvič. Bilo je tu razno-raznih povrtnih kombinacija:
Nesebično su se kombinirali i dijelili sastojci za zdravi sendvič, slagao šareni bingo povrća.
5. TANJUR PRAVILNE PREHRANE- edukativne brošure „ Prehrambene smjernice za učenike nižih i viših razreda“
Svakodnevno smo poticali razgovor o važnosti povrća za naše zdravlje.
Učenici su dizajnirali tanjur pravilne prehrane, izradili plakat s porukama: "Doručkuj svaki dan!", "Doručak je najvažniji obrok u danu!", „ Pola tanjura povrća i voća svaki dan!“ "Svaki dan jedi voće i povrće!" "Jedi umjereno!", "Jedi raznovrsnu hranu!" „Pomozi obitelji u pripremi hrane!", "Hrana ti daje energiju!" "Hrana je važna za rast i razvoj!", "Budi tjelesno aktivan svaki dan!".
Učenici 5. i 6. razreda u sklopu Međupredmetne teme - Zdravlje i obilježavanja Međunarodne godine voća i povrća te Tjedna školskog doručka sudjelovali su 15. listopada na online webinaru „Jedem promišljeno „ „Hrana za pamćenje“ . Učenici su promišljali o važnosti pravilne prehrane, prehrambenim smjernicama i namirnicama koje trebaju biti zastupljene na njihovom tanjuru pravilne prehrane na nastavi prirode i satu razrednika. Uživali smo „ubacivati“ povrće u zdrav doručak, praviti raznobojne i zdrave sendviče te sudjelovati u stvaranju novih jelovnika u školskoj kuhinji. Uz sve to dobro smo se zabavili.
Koordinator projekta: Mirjana Bilić, pedagoginja škole
U prilogu video uradak filmske skupine učenika 7. razreda.
|
Osnovna škola Vladimira Nazora Feričanci |