2021-11-01 10:19:14

PROSLAVIMO TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA ZAJEDNO!

11.10. - 15.10.2021.

Cilj Tjedna školskog doručka  je podići svjesnost o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako dijete i poboljšanje zdrave prehrane učenika kroz veseli i šareni izazov ubaciti povrće u doručak svaki dan.

Škola se uključila u projekt „Tjedan školskog doručka“ i prihvatila petodnevni školski izazov zdravog doručka u kojem su sudjelovali učenici 1. do 6. razreda.

PETODNEVNI ŠKOLSKI IZAZOV

Prvo smo napravili plan petodnevnog jelovnika i zaduženja za tjedan koji je pred nama.

SUPER POVRTNI TJEDNI JELOVNIK

"UBACI POVRĆE U DORUČAK SVAKI DAN"

 

1. NOVI POVRTNI DORUČAK

 

POPEČCI S TIKVICAMA I KUPUS SALATA, KRUH SA SJEMENKAMA

RECEPT: Sastojci za 80 porcija

POPEČCI:

10 kg tikvica

20 jaja

2 kg brašna

3 l mlijeka

sol, biber

Tikvice oprati i naribati. posoliti i ostaviti ih 10 minuta da puste svoj sok, ocijediti. Sve sastojke pomiješati u kompaktnu smjesu. Smjesu ostaviti odmoriti 15 minuta. Ulje zagrijati na jaku temperaturu i žlicom oblikovati popečke.

 

KUPUS SALATA:

8 kg kupusa sol, ulje, ocat, biber

Kupus naribati i posoliti. Ostaviti da odstoji, ocijediti i začiniti.   DOBAR TEK!

Napomena:  

Zbog specifičnih uvjeta rada škole u dvije smjene i neadekvatnog prostora školske blagovaonice obrok je pripremljen za učenike razredne nastave u Matičnoj i Područnim školama.

 

 

 

 

Učenici su prvi put kušali popečke, tražili repete i  pojeli svu kupus salatu.

 

2. POGLEDAJ, POMIRIŠI, KUŠAJ I OCIJENI!

Učenici su bili aktivno uključeni u tjedan zdrave prehrane. Svaki dan nakon doručka učenici su ocjenjivali doručak, a na kraju tjedna birali su najbolji školski doručak.

Svi učenici posebno su bili zadovoljni s doručkom u kojem su poslužene pečene tikvice i kupus salata, ali i s doručkom u kojem su sami kreirali svoj zdravi šareni sendvič. Najzanimljivije im je bilo kada su sami ribali kupus, rezali povrće, dodavali ga u sendvič. Tada su jeli povrće i učenici koji nikada ne jedu povrće.

Većina učenika je prvi puta probala neka jela,  mali broj jede i kod kuće svakodnevno povrće, a ima učenika koji nikada ne jedu povrće jer kažu"ne vole povrće".

Oni još uvijek nisu sigurni hoće li ga jesti i kod kuće, ali su rekli da im je bilo, uz ovakve doručke, povrće dobro.

 

PRIKAZ POJEDINIH EVALUACIJSKIH PROCJENA PO RAZREDIMA:

PŠ Donja Motičina

3. razred – 14 učenika

Učiteljica: Marina Balog

 

U četvrtak troje učenika nije bilo na nastavi. U petak sedmero učenika nije bilo na nastavi.

 

PŠ Donja Motičina

4. razred – 10 učenika

Učiteljica: Mirjana Puhanić

 

Učenici su u četvrtak bili na TN u Zagrebu. Doručak u restoranu „Medvedgrad“.

 

Na temelju izgleda, okusa i mirisa te procjena svih učenika dobili smo Top listu zdravog doručka:

 

TOP LISTA TJEDNOG DORUČKA IZ EVALUACIJSKIH PROCJENA SVIH RAZREDA:

Popečci od tikvica, kupus salata i kruh sa sjemenkama Zdravi šareni sendvičURADI SAM - UBACI POVRĆE - BIRAJ ŠARENOKUSI DUGU - „Žemlja sa sjemenkama, namazom i povrtnom salamom" uz dodavanje povrća (paprika ,rajčica, salata, mrkva, krastavci...) koje su djeca sami birali, rezali, uradi sam spremali i kušali Tijesto s kupusom Gris s čokoladnim mrvicama Tortilja s rajčicom, salatom i čaj

Dane zdravog doručka svi učenici su izvrsno  ocijenili u svojim evaluacijskim listama i iskazali želju za nastavkom ovakvog jelovnika u našoj školskoj kuhinji.

 

3. INTERVJU SA ŠKOLSKOM KUHARICOM  SANJOM ČORDA

Tena Ilona Jukić i Petra Stošić, učenice 6. razreda, posjetile su tetu kuharicu u školskoj kuhinji nakon provedbe Tjedna školskog doručka. 

Evo što su otkrile:

 

 

 

 

HVALA TETI KUHARICI NA SVIM OBROCIMA KOJE NAM JE PRIPREMILA.

 

 

3. TJEDNI PLAN POVRTNOG ŠKOLSKOG DORUČKA

U obilježavanju nacionalnog Tjedna školskog doručka u sklopu projekta "Živjeti zdravo" sudjelovati će učenici 1. do 6. razreda.

 

Okvirni plan aktivnosti:

1. predstavljanje izazova na razini razrednih odjela- prihvati izazov, uključi se i kreiraj svoj zdravi doručak / zasluži diplomu " Živjeti zdravo" !

2. izrada panoa- Živjet zdravo : edukativni  materijali - edukativne brošure, tanjur zdrave prehrane i radovi učenika nastali  tijekom provedbe tjedna školskog doručka

3. šareni bingo povrća – sjeckaj - ribaj - miješaj – pravi – probaj/ OKUSI DUGU POVRĆA

4. međunarodna godina voća i povrća – važnost pravilne prehrane- webinar

5. izrada tjednog povrtnog doručka na nivou razreda - recept razreda - SUPER POVRTNI TJEDNI JELOVNIK U ŠKOLSKOJ KUHINJI - degustacija i procjenjivanje najboljeg doručka

6. intervju s kuharicom- mladi poduzetnici

7. video uradak -filmska skupina

8. prezentiranje održanih aktivnosti na web stranici škole 

9. izvješće o realizaciji petodnevnog školskog izazova

Okvirni plan aktivnosti nadopunjavati će se idejama na nivou razreda.

 

 

4. SUPER POVRTNI TJEDNI JELOVNIK

PONEDJELJAK: Tortilja s rajčicom, salatom i čaj

UTORAK : Tijesto s kupusom

SRIJEDA: Popečci od tikvica, kupus salata i kruh sa sjemenkama

ČETVRTAK: Gris s čokoladnim mrvicama, Gusta juha s bijelim mesom

PETAK: Žemlja sa sjemenkama, namazom i povrtnom salamom

Zdravi šareni sendvičURADI SAM - UBACI POVRĆE - BIRAJ ŠAREN-OKUSI DUGU - uz dodavanje povrća (paprika ,rajčica, salata, mrkva, krastavci...) koje su djeca sami birali, rezali, uradi sam spremali i kušali.

 

 

 

 

 

Učenici 3. i 4. razreda PŠ Donja Motičina proširili su aktivnosti tjedna školskog doručka u sklopu rada INA domaćinstvo. Na izvannastavnoj aktivnosti Domaćinstvo okušali su se u spravljanju savijače od tikvica. Pored redovnih aktivnost svaki dan su za doručak dodali povrće kojeg su sami spravljali ili samo dodavali redovnom doručku.

Učenici su ribali kupus i mrkvu (ubrano iz vrta kojega su sijali i sadili u proljeće) i jeli uz redovni školski doručak "tortilju".

Učenici 1. i 2. razreda osobito su bili aktivni u „uradi sam svoj  zdravi sendvič“, kušanju i ocjenjivanju tjednog jelovnika.

U Matičnoj školi Feričanci svi učenici razredne nastave kreirali su svoj šareni zdravi sendvič. Bilo je jako zanimljivo i uzbudljivo jer djeca neka jela nisu nikada jela, a mnogi nisu nikada niti sudjelovali kod kuće u spravljanju doručka.

 

Zdravi šareni sendvičURADI SAM - UBACI POVRĆE - BIRAJ ŠARENO-OKUSI DUGU

 

 

Učenici su bili vrlo aktivni  u pripremi obroka: sjeckali su, ribali  i miješali različito povrće i pravili svoj savršeni zdravi sendvič. Bilo je tu razno-raznih povrtnih kombinacija:

 

 

 

Nesebično su se kombinirali i dijelili sastojci za zdravi sendvič, slagao šareni bingo povrća.

 

 

 

5. TANJUR PRAVILNE PREHRANE- edukativne brošure „ Prehrambene smjernice za učenike nižih i viših razreda“

 

 

 

Svakodnevno smo poticali razgovor o važnosti povrća za naše zdravlje.

 

Učenici su dizajnirali  tanjur pravilne prehrane, izradili  plakat s porukama:

"Doručkuj svaki dan!", "Doručak je najvažniji obrok u danu!",

„ Pola tanjura povrća i voća svaki dan!“

"Svaki dan jedi voće i povrće!" "Jedi umjereno!",  "Jedi raznovrsnu hranu!" „Pomozi obitelji u pripremi hrane!",  "Hrana ti daje energiju!"

"Hrana je važna za rast i razvoj!", "Budi tjelesno aktivan svaki dan!".

 

Učenici 5. i 6. razreda u sklopu Međupredmetne  teme - Zdravlje i obilježavanja Međunarodne godine voća i povrća te Tjedna školskog doručka sudjelovali su  15. listopada na online webinaru „Jedem promišljeno „ „Hrana za pamćenje“ .

Učenici su promišljali o važnosti pravilne prehrane, prehrambenim smjernicama i namirnicama koje trebaju biti zastupljene na njihovom tanjuru pravilne prehrane na nastavi prirode i satu razrednika.

Uživali smo „ubacivati“ povrće  u zdrav doručak, praviti raznobojne i zdrave sendviče te sudjelovati u stvaranju novih jelovnika u školskoj kuhinji. Uz sve to dobro smo se zabavili.

 

Koordinator projekta: Mirjana Bilić, pedagoginja škole

 

 U prilogu video uradak filmske skupine učenika 7. razreda. 

 

 


Osnovna škola Vladimira Nazora Feričanci