preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Feričanci

 > Naslovnica
Vijesti

Obavijest za roditelje/skrbnike

Autor: Višnja Leko, 11. 2. 2022.

Model ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama uz provođenje redovitog dobrovoljnog samotestiranja učenika.

Poštovani roditelji,

s obzirom na povećani broj samoizolacija učenika u osnovnim i srednjim školama i s ciljem održavanja nastave uživo, po modelu A, Ministarstvo znanosti i obrazovanja razradilo je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i donijelo model ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama. Uvjet za ukidanje samoizolacije je provođenje redovitoga dobrovoljnog samotestiranja učenika.

 

 

Provođenjem mjere redovitog samotestiranja učenika u potpunosti bi se ukinula obveza samoizolacije za učenike koji su u školi ili izvan nje bili u kontaktu sa zaraženom osobom (kontakt s pozitivnim ukućanom obrazložen je kasnije u tekstu), a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa, čime bi se povećalo praćenje nastave uživo u prostorijama škole.

U prvoj isporuci škola je preuzela po dva SARS-CoV-2 brza antigenska testa za svakog učenika. Ta je količina dovoljna za  provođenje mjere samotestiranja za sljedeća dva tjedna. Prema sadašnjem planu testove će razrednici podijeliti učenicima u petak, 11. veljače 2022. u Matičnoj školi. U PŠ Donja Motičina i PŠ Seona razrednici će podijeliti testove u ponedjeljak 14. veljače 2022.

Samotestiranje na SARS-CoV-2 brzim antigenskim testovima je dobrovoljno i ​​besplatno te se obavlja jedanput tjedno. Preporučamo roditeljima da učenike samo testiraju  ponedjeljkom prije nastave (ili nedjeljom prije spavanja) te da zatim prijavite rezultate testa razrednici. Razrednici će sami odrediti na koji način će ih roditelji obavijestiti o rezultatima testa (hoće li upisati u bilježnicu ili će to biti putem poruke ili sl.).  (Testiranje se može obaviti i neki drugi dan. Za sada će to biti ponedjeljak, a ako se što promijeni biti ćete obaviješteni od strane razrednika.) Bitno je da se samotestiranje provodi jedanput tjedno i da razmak između dva testiranja bude podjednak.

Kao od početka pandemije, učenici ne dolaze u školu ako imaju simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, teškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), već se javljaju izabranom liječniku koji odlučuje o testiranju na COVID-19.

Prema uputama proizvođača nije prikladno da učenici mlađi od 16 godina provode samotestiranje bez nadzora ili pomoći odraslih osoba, stoga molimo roditelje da provode testiranje sa svojom djecom.

Učenici koji su u slučaju kontakta s pozitivnom osobom oslobođeni karantene prema uputama HZJZ-a (upute na poveznici ovdje ) mogu, ovisno o dogovoru s razrednikom, sudjelovati u rutinskom samotestiranju na dva načina:

kao i ostali učenici ili na način da se samotestiraju samo u slučaju pozitivnog slučaja u njihovu razrednom odjelu; u ovom slučaju učenici će također dobiti dva testa budući da je preporuka HZJZ-a da se trebaju testirati odmah nakon posljednjeg kontakta te je preporučljivo da se testiraju i 5 - 7 dana od kontakta s pozitivnom osobom. Učenici koji su u slučaju kontakta s pozitivnom osobom oslobođeni karantene sukladno uputama HZJZ-a, a odlukom roditelja/skrbnika ne žele sudjelovati u rutinskom samotestiranju, provode u vlastitom aranžmanu samotestiranje odmah nakon kontakta i 5 - 7 dana od kontakta s pozitivnom osobom.

Dijeljenje kućanstva s osobom koja je pozitivna predstavlja veći rizik za zarazu od boravka u školi ili na izvanškolskim aktivnostima. Učenici koji nisu oslobođeni samoizolacije temeljem preboljenja ili cijepljenja mogu biti oslobođeni samoizolacije

  • ako sudjeluju u redovitom samotestiranju učenika, i
  • ako se samotestiraju u vlastitom aranžmanu svaka dva dana tijekom izolacije i još 7 dana nakon izolacije pozitivnog ukućana.

Kada se zbog bolesti ili na neki drugi način, neovisno o rutinskom samotestiranju, utvrdi da je neki od učenika pozitivan na SARS-COV-2, nakon saznanja o pozitivitetu razrednici će podijeliti dodatni test kako bi se provelo dodatno samotestiranje toga razrednog odjela, neovisno o već provedenome rutinskom samotestiranju koje se provodi jedanput tjedno. Razrednici će podijeliti dodatne testove za samotestiranje prvi sljedeći dan nakon saznanja o pozitivitetu te je potrebno obaviti samotestiranje na dan primitka testova.

U slučaju pozitivnog brzog antigenskog testa na SARS-COV-2 za samotestiranje, postupa se sukladno Uputama HZJZ-a i test se potvrđuje PCR testom ili brzim antigenskim testom (BAT) u zdravstvenoj ustanovi ili ovlaštenom laboratoriju ili ordinaciji na teret HZZO-a na način da se javite izabranom liječniku obiteljske medicine ili pedijatru, a učenik je u izolaciji do zaprimanja rezultata PCR ili BAT testa i nakon zaprimanja rezultata testa ako je rezultat potvrdnog testa pozitivan. Isto tako treba obavijestiti razrednika.

Učenici kojima je izrečena samoizolacija unazad tjedan dana te im samoizolacija traje u vrijeme prvog rutinskog samotestiranja, u slučaju negativnog rezultata kreću u školu, a izrečena samoizolacija se administrativno automatski centralno prekida te roditelji ne trebaju javljati liječniku da liječnik prekine samoizolaciju. Ako je rezultat pozitivan, učenik ostaje kod kuće u izolaciji te se roditelji javljaju liječniku.

Naglašavamo da škola (djelatnici škole) neće provoditi mjeru samotestiranja u prostorima škole.

Roditelji koji ne žele da njihovo dijete sudjeluje u programu mjere redovitog samotestiranja na SARS-CoV-2, trebaju ispuniti Izjavu (koju ste dobili od razrednika u papirnatom obliku) te ju dostaviti što prije, a najkasnije u ponedjeljak 14.2.2022. razredniku.  Učenici čiji su roditelji potpisali navedenu izjavu neće dobivati testove, a u slučaju kontakta s pozitivnom osobom neće biti izuzeti od karantene.

U nastavku imate poveznicu na video o samotestiranju koji je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo

https://www.youtube.com/watch?v=ZU2N_cq1j-0

 

U privitku se nalazi:

  1. Obavijest za roditelje/skrbnike i
  2. Obrazac/izjave za roditelje/skrbnike.
  3. Upute za upotrebu testa
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Feričanci / Trg Matije Gupca 9, HR-31512 Feričanci / www.os-vnazora-fericanci.skole.hr / ured@os-vnazora-fericanci.skole.hr
preskoči na navigaciju